De Commissie gaat naar Groningen

Agenda | 26 januari 2023

De Omgevingswet komt eraan. Alle gemeenten en provincies zijn aan de slag met omgevingsvisies, omgevingsplannen en omgevingsprogramma’s. Langetermijnvisies op en plannen voor de inrichting en gebruik van het grondgebied. Hoe kun je nu al inschattingen en keuzes maken tot bijvoorbeeld 2050?

Milieueffectrapportage is daarbij een goed hulpmiddel. Het helpt om de effecten op de leefomgeving goed in beeld te krijgen, keuzes te onderbouwen en het ondersteunt de plan- en besluitvorming. Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de gevolgen voor de leefomgeving, gezondheid en natuur volwaardig en integraal worden meegewogen.

Maar hoe pak je dat aan?

Het antwoord op die vraag staat centraal op donderdagmiddag 26 januari. De Commissie voor de milieueffectrapportage en de provincie Groningen nodigen alle Groningse gemeenten, de Omgevingsdienst Groningen en de Waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's uit voor een kennismiddag over milieueffectrapportage.

Een middag met uitleg over milieueffectrapportage, de Omgevingswet en ook praktisch aan de slag met omgevingsvisies, omgevingsprogramma’s en omgevingsplannen. De Commissie heeft tal van praktijkervaringen om te delen. Er is volop ruimte om vragen te stellen, ervaringen te delen en voor discussie.

Aanmelden kan via het aanmeldformulier, let op: 1 deelsessie per ronde.

Datum: 26 januari 2023 van 12.00 - 17.00 uur
Locatie: Statenzaal, Martinikerkhof 12, Groningen

Programma
12.00 Inloop met lunch

12.30 Welkom en aftrap door Tjeerd van Dekken, gedeputeerde provincie Groningen en Harry Webers, plaatsvervangend voorzitter bij de Commissie m.e.r. Ook de uitbreiding van het bedrijventerrein Eemshaven, Gebiedsontwikkeling Oostpolder, komt aan bod.

13.15 Keuze uit twee deelsessies:

  • 1a Wegwijs in milieueffectrapportage: wat is het en wat levert het op? Twee werkgroepsecretarissen bij de Commissie maken je wegwijs in de wereld van milieueffectrapportage.
  • 1b Verdiepende casussen met de Commissie m.e.r.

14.30 Pauze

15.00 Keuze uit drie verdiepende deelsessies:

  • 2a Milieueffectrapportage bij omgevingsvisies, omgevingsplannen en omgevingsprogramma’s
  • 2b Natuur en milieueffectrapportage
  • 2c Hoe helpt milieueffectrapportage de bestuurder? 

16.15 Plenaire afsluiting door Tjeerd van Dekken en Harry Webers

16.30 Napraten met een hapje en een drankje

17.00 Einde

Doelgroep 
Bestuurders, statenleden, raadsleden en algemeen bestuursleden, omgevingsmanagers, medewerkers bij Groningse gemeenten, provincie Groningen, Omgevingsdienst Groningen en de Waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's.

Deze uitnodiging mag je delen in je Groningse netwerk.

Aanmelden


Aanmelden kan tot en met vrijdag 13 januari.

Tot de 26e!