ECLI:NL:RVS:2024:2496

Betreft Bestemmingsplan Windmolenpark Elzenburg-De Geer 2021
Datum uitspraak 19-06-2024
Rechtsprekende instantie  Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Proceduresoort Eerste aanleg - meervoudig
Trefwoorden windturbineparken, bestemmingsplannen, Oss, onderzoeksgegevens
Bronnen vindplaats ECLI:NL:RVS:2024:2496

Conclusies voor de m.e.r. praktijk

  • De wettelijke termijn van twee jaar voor de houdbaarheid van onderzoeksgegevens is geen belemmering om een ouder, maar actueel, milieueffectrapport aan een besluit ten grondslag te leggen.
  • Dat kan anders zijn als zich na de totstandkoming van het rapport relevante ontwikkelingen in het plangebied hebben voorgedaan.
NB: Deze uitspraak is gedaan onder oud recht. Lotte Geense gaat in haar annotatie (JM 2024/114) nader in op de houdbaarheid van milieueffectrapporten onder de Omgevingswet.

Casus

Casus
Met het bestemmingsplan ‘Windmolenpark Elzenburg-De Geer 2021’ wil de gemeenteraad van Oss een windpark mogelijk maken (nog onder de wetgeving van vóór de Omgevingswet). Het bestemmingsplan dient ter reparatie van het door de Afdeling bij uitspraak van 28 juli 2021, ECLI:NL:RVS:2021:1681 vernietigde bestemmingsplan ‘Windmolenpark Elzenburg-De Geer’ van 27 juni 2019. Het plan voorziet voor zover van belang bij recht in vier windturbines met een maximale tiphoogte van 210 meter en in twee windturbines door middel van een wijzigingsbevoegheid.

Appellanten voerden onder andere aan dat het milieueffectrapport met de bijbehorende onderzoeken sterk verouderd is, zodat het niet ten grondslag kon worden gelegd aan het bestemmingsplan. Zij wijzen in dat verband op artikel 3.1.1a van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro).

Overwegingen van de bestuursrechter
Artikel 3.1.1a van het Bro luidt: ‘Bij de vaststelling van een bestemmingsplan kan in ieder geval gebruik worden gemaakt van gegevens en onderzoeken die niet ouder zijn dan twee jaar.’ Dat artikel is geen belemmering om ook onderzoeksgegevens die ouder zijn dan twee jaar aan een bestemmingsplan ten grondslag te leggen als deze gegevens niet zijn verouderd (vergelijk de uitspraak van de Afdeling van 15 februari 2017, ECLI:NL:RVS:2017:437). Appellanten hebben niet aannemelijk gemaakt dat het milieueffectrapport (van vier jaar oud, red) met bijbehorende onderzoeken en diverse andere onderzoeken zijn verouderd. Ook hebben zij niet aannemelijk gemaakt dat zich na de totstandkoming van deze onderzoeken zulke ontwikkelingen in het plangebied hebben voorgedaan, dat de raad deze onderzoeken niet aan het plan ten grondslag heeft mogen leggen. Daarbij is relevant dat in de plantoelichting een actualiserende beoordeling heeft plaatsgevonden naar aanleiding van recente beleidskaders en juridische inzichten en recente onderzoeken over windparken en geluid.

Uitspraak
Het beroep is ongegrond.