OPMERkelijk
nieuwsbrief nr 6 20 juni 2012

Hans van der Vlist plaatsvervangend voorzitter Commissie m.e.r.

Hans van der Vlist treedt vanaf 1 juli a.s. op als plaatsvervangend voorzitter van de Commissie m.e.r. Daarmee is de vacature ingevuld die is ontstaan door het vertrek van Maus van Loon. Hans van der Vlist was in zijn vorige functies als o.a. secretaris-generaal bij VROM, als directeur-generaal bij datzelfde ministerie en als dijkgraaf direct betrokken bij de inzet van m.e.r.

terug naar het begin

Recent uitgebrachte adviezen

N279 's-Hertogenbosch-Veghel
Het concept-MER over de capaciteitsvergroting van de N279 vraagt op een aantal punten aanscherping. Zo is onvoldoende duidelijk wat de feitelijke bereikbaarheidsproblemen op en rond de N279 zijn en hoe landschappelijke inpassing en compensatie van schade aan de natuur kunnen plaatsvinden. Lees meer.

Stabilisatie zoutcavernes Twente
Tientallen cavernes in Twente die door zoutwinning zijn ontstaan, voldoen niet meer aan de huidige veiligheidseisen. In een pilot studie zal worden onderzocht hoe de stabiliteit ervan kan worden vergroot. Hier leest u wat er volgens de Commissie in voorbereiding op dit project moet worden onderzocht.

Structuurvisie Haarlemmermeer Haarlemmermeer heeft een structuurvisie opgesteld over de ruimtelijke ontwikkelingen voor de komende 20 jaar. Het MER bij deze visie is gestructureerd, overzichtelijk en informatief, maar bevat nog niet de vereiste Passende beoordeling. De Commissie adviseert om de visie tijdens de looptijd te actualiseren en te toetsen op doelbereik. Lees meer.

Zuidas Dok Amsterdam
Om ruimte te creëren voor kantoren, woningen en voorzieningen zullen de A10 en het spoor bij de Zuidas in Amsterdam (deels) ondergronds worden gebracht. Alle alternatieven verbeteren de leefomgevingskwaliteit en verminderen de barrièrewerking, maar kunnen de waterhuishouding en veiligheid negatief beïnvloeden. Omdat de onzekerheden in dit stadium nog groot zijn, adviseert de Commissie om bij de besluitvorming rekening te houden met deze onzekerheden en geeft zij aanbevelingen voor de nadere uitwerking van de plannen. Lees meer.

Koude-warmteopslag (KWO) Utrecht Verschillende gebouwen rond Utrecht CS zullen met KWO-systemen worden verwarmd en gekoeld. Het MER beschrijft helder de beperkte speelruimte voor plaatsing van de systemen en de te verwachten grondwaterstanden en -temperaturen. De Commissie onderschrijft de meerwaarde van de systemen bij het aanpakken van de bodemverontreiniging in het gebied. Lees meer.

terug naar het begin

Jurisprudentie

Wijzigingsplan gemeente Leudal
De gemeente Leudal heeft een wijzigingsplan vastgesteld voor de uitbreiding van een varkenshouderij ter vergroting van het bouwblok. De Raad van State heeft hierover geoordeeld dat als het wijzigingsplan geen één-op-één-inpassing van de vergunde activiteit regelt en dus de gevolgen voor het milieu van het project en van het plan niet identiek zijn, dat dan het wijzigingsplan kaderstellend is voor eventuele aanvullende uitbreidingen. Er moet dan een plan-m.e.r. worden doorlopen, ook als voor de vergunning een m.e.r.-beoordeling is gedaan. Lees meer.

Kleefse Waard en Natura 2000-gebied
De Raad van State oordeelde bij het project de Kleefse Waard bij Arnhem dat de nabijheid van een Natura 2000-gebied relevant is voor het antwoord op de vraag of een formele m.e.r.-beoordeling (en mogelijk een m.e.r.) moet worden gedaan. Lees meer.

Dijkteruglegging Westenholte
De dijkteruglegging Westenholte is bedoeld om ter hoogte van Zwolle meer ruimte aan de rivier te geven en hoge waterstanden te voorkomen. In het MER bij het bestemmingsplan is een aantal alternatieven bekeken. Appellanten stellen de keuze voor het voorkeursalternatief ter discussie. De Raad van State oordeelde, dat omdat ruimtelijke kwaliteit - naast het vergroten van de veiligheid - een doelstelling van het project is, deze een rol mag spelen bij de selectie van het voorkeursalternatief. Lees hier wat de Raad van State vindt.

terug naar het begin

Wetsvoorstel: het permanent maken van de Crisis- en herstelwet

In de Tweede Kamer is 5 juni 2012 gestemd over de mogelijk controversiële onderwerpen. Het permanent maken van de Crisis- en herstelwet is niet controversieel verklaard. >lees meer

terug naar het begin

MER en bestemmingsplan buitengebied

In een MER voor bestemmingsplannen buitengebied moeten de milieueffecten van de 'maximale mogelijkheden' van het bestemmingsplan bepaald worden. De Commissie krijgt hier veel vragen over. Deze factsheet behandelt de meest gestelde vragen. >lees meer

terug naar het begin

afmelden:

stuur mij deze nieuwsbrief niet meer

Commissie voor de milieueffectrapportage | postbus 2345 | 3500 GH Utrecht
t 030 - 234 76 66 | e info@eia.nl | w www.commissiemer.nl